Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Μ ή ν υ μ α του Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

     Το Περιβάλλον αποτελεί το βασικό κύτταρο δημιουργία, ανάπτυξης και εξέλιξης της ζωής μας καθώς είναι η αλληλεπίδραση και η αλληλεξάρτηση των αβιοτικών παραμέτρων (Οικότοπος – έδαφος και κλίμα με κυρίαρχο στοιχείο το νερό) και των βιοτικών παραγόντων  (Βιότοπος – φυτοκοινότητα και ζωοκοινότητα). Η προστασία του έχει ως αποστολή να εξασφαλίζει, για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, επιστημονικούς αλλά κυρίως κοινωνικούς και ηθικούς την διαιώνιση του σύμφωνα πάντα με την αρχή της αειφορίας και την ένταξη της σ' ένα σύστημα αξιών που χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη, σεβασμό προς το περιβάλλον, ορθή διαχείριση φυσικών πόρων και οικονομική ευημερία.

     Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γινόμαστε μάρτυρες της μεγάλης ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μεμονωμένα άτομα, οργανώσεις, ομάδες, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος αλλά και το ίδιο το κράτος ασχολείται με το περιβάλλον με τα περισσότερα υπουργεία σήμερα να διαθέτουν τομέα περιβάλλοντος. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έγκαιρα διέγνωσε της σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και στις 15 Δεκεμβρίου 1972 θέσπισε την 5η Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού και την ενδυνάμωση πολιτικών δράσεων. Επίσης εάν ανατρέξουμε στο εορτολόγιο του Ο.Η.Ε. θα αντιληφθούμε ότι  ένας μεγάλος αριθμός ημερών του έτους, που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος, έχει ανακηρυχτεί ως παγκόσμια ή διεθνή ημέρα προκειμένου να ενισχύσει και να αμβλύνει το μέγεθος της ενημέρωσης, αφύπνισης και πληροφόρησης γύρω από την προστασία του. Η Χώρας μας επίσης, άμεσα καθιέρωσε με το Σύνταγμα του 1975 και το άρθρο 24 την υποχρέωση του Κράτους απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την υποχρέωση Της να λαμβάνει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα στα πλαίσια της προστασίας και της αρχής της αειφορίας του.
     Ο τόπος διαθέτει ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό φυσικό πλούτο αποτελούμενο από μοναδικά δάση, υπέροχους υγροβιότοπους, πανέμορφα ποτάμια με καταπληκτικούς και απαράμιλλης ομορφιάς λίμνες και καταρράκτες. Ας ενστερνιστούμε ο καθένας χωριστά την μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά σε ολόκληρη την επιβίωση και διαιώνιση μας πάνω στη γη και ας σεβαστούμε και ας βοηθήσουμε όλοι μαζί με τις μικρές μας δυνάμεις, αποφάσεις και επιλογές μας, προκειμένου αυτός ο θησαυρός που μας χάρισε ο Θεός απλόχερα να το προστατεύσουμε, να τον αναδείξουμε και να τον αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσει να συμβάλει τόσο στην ευημερία μας  όσο και να συνεχίσει να υπάρχει στο εγγύς μέλλον προς όφελος και των επόμενων γενεών.
     Η υπηρεσία μας μαζί με όλο το προσωπικό της και εγώ προσωπικά διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος τον αγώνα μας για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης παρακαλούμε κάθε φιλότιμο, φιλόνομο και ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος πολίτη να μας βοηθήσει στην προσπάθεια μας αυτή. Τέλος θα συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι να ενημερώνουμε και να συμβάλλουμε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων της περιοχή μας υποστηρίζοντας κάθε δράση τους που έχει σχέση με το περιβάλλον με διανομή έντυπου υλικού, σημειώσεων και φωτογραφιών.
                                                                                             Παναγιώτης Λάττας
                                                                                                MSc Δασολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: