Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πιο κοντά στον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς



Οι πρόσφατες πλημμύρες πέρα από τα όσα άσχημα προξένησαν, έδωσαν την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αντικρίσουν την εικόνα των εκτάσεων της πρώην λίμνης Μουριάς – καλυμμένων από νερό, όπως ακριβώς θα ήταν αν επαναπλημμυρίσει. Οι φορείς που υποστηρίζουν το αίτημα αυτό συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι και συζήτησαν στην περιοχή της πρώην λίμνης την προοπτική αυτή πιο δυναμικά από ποτέ.

Στην ανοικτή αυτή συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Δράσης, του Συλλόγου Γυναικών Γρανιτσεϊκών, του Συλλόγου Εν Αθήναις Πυργίων και άλλων φορέων και μαζί τους ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Καφύρας.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γαρουφαλής, μιλώντας στους παρευρισκόμενους στάθηκε στην ανάγκη για μερικό ή ολικό επαναπλημμυρισμό των εκτάσεων της πρώην λίμνης, και κυρίως για τις εκτάσεις αυτές των άγονων χωραφιών που δεν καλλιεργούνται.

Ανέφερε πως η αναδημιουργία της λίμνης θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, θα δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία και θα συνδυάσει τη φυσική ομορφιά με τους επισκέψιμους πόλους της Ολυμπίας και του Κατακόλου. Εξήγησε πως είναι ένα έργο που πρέπει να υλοποιηθεί πέρα από το χόμπι των κυνηγών που θα επαναφέρει το οικοσύστημα βοηθώντας τα αποδημητικά και υδρόβια πτηνά για την παραμονή τους στην περιοχή Για αυτό ζήτησε και την συνδρομή των οικολόγων στην κατεύθυνση αυτή. Συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνουν μεθοδευμένες κινήσεις με παράλληλη αξιοποίηση των μελετών και προσοχή στο κόστος υλοποίησης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας μίλησε για τη λίμνη με νοσταλγία, σχολίασε τη σημερινή κατάσταση με τις καλλιέργειες, τη βόσκηση και την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί. Για τον επαναπλημμυρισμό της ανέφερε πως πρόκειται για ένα νέο τρόπο προσέγγισης του θέματος, μακριά από της προηγούμενες κυρίαρχες αναλύσεις που μιλούν αόριστα για «αξιοποίηση» και δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη.

Μίλησε για αειφόρο ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην «εκμετάλλευση» όλων των δυνατοτήτων που δίνει μια λίμνη, χαρακτηρίζοντας τη νέα λίμνη ως ένα οικολογικό παράδεισο, ένα οικοσύστημα πλήρως προστατευμένο από όλους, καταφύγιο όλων των μορφών ζωής που αναπτύσσονται σε αντίστοιχες λίμνες. Έτσι κατέληξε λέγοντας πως είναι θετικός στον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς και θα θέσει το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου πρώην λίμνης Μουριάς Θοδωρής Δάββος μίλησε για τις μελέτες που υπάρχουν από το Πανεπιστήμιο Πατρών με 4500 στρέμματα επιφάνειας νερού και 2500 στρέμματα βελτιωμένα χωράφια προς τους ακτήμονες αγρότες. Δεν αρνήθηκε να γίνει αρχή του επαναπλημμυρισμού σε μικρότερη έκταση δηλώνοντας πως θα υπάρχει η κοινωνική συναίνεση στο εγχείρημα για να αναδεχθεί και πάλι η περιοχή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, Πηνελόπη Γαλανοπούλου τόνισε πως έχει ενημερωθεί ο σύλλογος για τις ενέργειες που έχουν γίνει και που δεν επιτρέπουν αλλότριες επεμβάσεις στην περιοχή. Ανέφερε πως ξεκινά μια καινούργια ημέρα και πλέον όσοι κώφευαν πλέον μπορούν να ακούσουν.

Από τις απόψεις που ακούστηκαν, ακόμα επισημάνθηκε πως με την κίνηση αυτή θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ μπορεί να υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος με την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών. Τονίστηκε όμως πρώτα από όλα η ανάγκη του καθαρισμού της περιοχής από τα σκουπίδια.
πηγή : http://ilialive.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: