Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η δικαίωση των καταπατητών! Έρχεται σχέδιο εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου


Το προβλέπει το μνημόνιο – Το επιβάλλει η τρόικα...
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα και τις αυθαίρετες οικοδομές
Ποιό θα είναι το τίμημα της εξαγοράς;


Έπρεπε να φτάσουμε ένα βήμα πριν την πτώχευση και να μας βάλει το μαχαίρι στο λαιμό η τρόικα για να βρεθεί επιτέλους μετά από δεκαετίες ένα σχέδιο για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου και τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί.
Όμως πλέον έχει δρομολογηθεί η φόρμουλα που και θα απεγκλωβίσει από την ομηρία εκατομμύρια Ελλήνων αλλά και θα γεμίσει και τα δημόσια ταμεία.


Στο Μνημόνιο, στα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ΕΝΤΟΣ του 2011 περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά η προαναγγελία της ρύθμισης για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, στην οποία ρύθμιση ως πρώτο μέτρο ξεχωρίζει η παροχή κινήτρων για τις παραβιάσεις χρήσης γης.


Μόλις οι εκπρόσωποι της τρόικας έκαναν τον πρόχειρο υπολογισμό πως με τις νομιμοποιήσεις θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα καταπατημένα με fast track διαδικασία περνάνε από υπουργικό συμβούλιο αφού ήδη το σχέδιο νόμου ετοιμάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με το Euro2day, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα απόκτησης από χιλιάδες πολίτες του δικαιώματος να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν, έναντι τιμημάτων τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με έκπτωση για κάθε έτος κατοχής πριν από τον Δεκέμβριο του 2009.


Μάλιστα προβλέπεται πως όσοι έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου οικοδομές τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις πληρώνοντας στο κράτος το σχετικό τίμημα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.


Αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:


- Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, καταγεγραμμένο ή μη (με ή χωρίς κτίσματα), το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει τίτλους είτε όχι, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία την εξαγορά αυτού, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010 τουλάχιστον για 20 έτη, που συμπληρώνονται στις 31/12/2009, και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.


- Η εξαγορά δημοσίου ή ανταλλαξίμου κτήματος επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά.


- Ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά ένα ποσοστό.


- Το τίμημα εξαγοράς θα μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2009. Δηλαδή, για το ελάχιστο διάστημα αυθαίρετης κατοχής των 20 ετών, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 5%.
Το τίμημα εξαγοράς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά 10%, εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος. Για έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος υπάγεται στις δύο ή και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η συνολική πρόσθετη έκπτωση επί του τιμήματος μπορεί να φτάσει το 20% ή το 30%.


- Η μείωση του τιμήματος εξαγοράς θα αναφέρεται σε αντικειμενική αξία των ακινήτων μέχρι 50.000 ευρώ. Η πέραν του ποσού αυτού αξία δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε μείωση και το αντίστοιχο τίμημα θα καταβάλλεται από τον αγοραστή εξ ολοκλήρου.


- Ο δικαιούχος οφείλει να καταβάλει εφάπαξ τον αναλογούντα φόρο μεταβίβασης και την πρώτη δόση του τιμήματος εξαγοράς για να λάβει αντίγραφο της απόφασης παραχώρησης. Η απόφαση αυτή αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας προς μεταγραφή με δαπάνη του δικαιούχου.


- Το τίμημα εξαγοράς, όπως διαμορφώνεται μετά τις μειώσεις που προβλέπονται, καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του αγοραστή σε 6 κατ’ ανώτατο όριο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 5%.


ΠΗΓΗ:http://24wro.blogspot.com
http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_4082.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: